Private dining Brugge Oostkamp

Een rijke geschiedenis en een prachtig toekomstverhaal

Het Kasteeldomein Gruuthuyse kent een zeer rijke geschiedenis en als stenen konden praten… We delen graag het verhaal van het kasteel en van het domein met u dat teruggaat tot de 12de eeuw. 

Vandaag ligt de focus van de beheerder van het kasteeldomein op een toekomst waar beleving en het schrijven van nieuwe herinneringen ten allen tijde centraal staat met oog op duurzaamheid en respect voor de natuur en het historische karakter. 

Het domein Gruuthuyse: alles begon in de 12de eeuw...

Castellum eventvenue Oostkamp vergaderen

De oorsprong van Kasteeldomein Gruuthuyse gaat terug tot de 12de eeuw. Als eigendom van de graaf gezinde Lodewijk van Brugge, Heer van Gruuthuse, kende het een hoogtepunt omstreeks 1470-1480.

De eerste vermelding van het kasteel dateert van 1128 en kadert in de strijd om de opvolging van de vermoorde graaf Karel de Goede. Deze strijd speelde zich af tussen Willem Clito van Normandië en Diederik van den Elzas. Omdat de kasteelschout van het kasteel van Oostkamp een aanhanger was van Diederik, werd het kasteel door graaf Willem Clito belegerd. Het bleef gelukkig van groot onheil bespaard.

De 15de eeuw: bezoek van de koning van Engeland

Later kwam het kasteel in handen van Jan Wittoen, ridder en heer van Oostkamp. Deze verkocht het goed in 1454 aan Lodewijk van Brugge, heer van Gruuthuse, raadgever en diplomaat van de hertogen van Bourgondië.

Het kasteeldomein werd naar hem vernoemd, hoewel het voor het grootste deel van zijn geschiedenis eigendom geweest is, en nog altijd is, van de familie d’Ursel. Het was in deze periode dat Edward IV, koning van Engeland, het kasteel bezocht.

 

Kasteeldomein Gruuthuyse Vergaderruimtes

17de eeuw: het domein is in handen van de familie d'Ursel

Kasteeldomein Gruuthuyse Oostkamp vergaderen event venue

Begin 17de eeuw kwam het domein  in handen van de familie d’Ursel.

In 1888 liet Charles d’Ursel, gouverneur van West-Vlaanderen, de oude kasteelgebouwen afbreken en een nieuw kasteel bouwen in Vlaamse renaissancestijl. Het werd gebruikt als buitenverblijf, vanwaar de vele raampartijen. 

De architect is de bekende René Buyck, die ook de plannen van onder andere het Oostkampse gemeentehuis tekende. 

Het park werd heraangelegd door de bekende Franse tuinarchitect Henri Duchêne die ook met zijn zoon samenwerkte. 

De 20ste eeuw: tragische brand op het kasteel

In 1981 teisterde een felle brand het kasteel, waarbij een jonge brandweerman het leven liet. Het dak en de bovenste verdieping werden in de brand totaal vernietigd waardoor kasteel Gruuthuyse nu een plat dak heeft. 

Verder werd het kasteel volledig volgens de originele plannen gerenoveerd. 

Bezoeken aan het kasteel zijn niet mogelijk momenteel, maar begeleide wandelingen in het prachtige kasteeldomein van 41 hectaren kan u alvast reserveren. 

Kasteeldomein Gruuthuyse Eventvenue Oostkamp Brugge Event vergaderen